Χορτοφαγία

Vegeterian (χορτοφάγοι)

 

Είναι αυτοί οι οποίοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν. Οι χορτοφάγοι δεν είναι απαραίτητα αλτρουιστές ούτε έχουν ως πρώτο κίνητρό τους υποχρεωτικά την αγάπη για τα ζώα. Πολλοί χορτοφάγοι έχουν καταργήσει το κρέας για το καλό της υγείας τους. Βασίζονται σε ηθικές επιλογές και σε άλλες περιπτώσεις υπαγορεύονται από τις διατροφικές ανάγκες ή μια απλή προτίμηση.

 

 

Vegan (αυστηρά ή oλικά χορτοφάγος)

 

Είναι  αυτός ο οποίος εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει από την διατροφή του ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στη ένδυσή του, απορρίπτοντας οτιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί και μετάξι.

Πέρα, όμως, από τις προσωπικές πεποιθήσεις και τις κοινωνικές ανησυχίες, ένας λόγος για να γίνει κανείς χορτοφάγος (vegetarian) ή vegan είναι η υγεία. Η πραγματικότητα είναι πως συνήθως ανταποκρίνονται άμεσα κυρίως όταν έχουν προσωπικά οφέλη.

 

Για το σκοπό αυτό οι διεθνείς, ανεξάρτητες μελέτες που διεξάγονται από κορυφαίους οργανισμούς υγείας στον κόσμο έχουν παράσχει εκτεταμένες και πειστικές έρευνες. Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 , μελέτες διαπίστωσαν πως μια χορτοφαγική στη βάση της διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή από μια άλλη που περιλαμβάνει κρέας. 

Το βασικό εύρημα των ερευνητών είναι πως η εξάλειψη του κρέατος μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από πολλούς τύπους χρόνιων ασθενειών και ορισμένων τύπων καρκίνου.Από τη στιγμή που μια χορτοφαγική δίαιτα θεωρείται η πιο υγιεινή απ’ όλες, είναι λογικό πως όσο πιο κοντά κινείται προς την διατροφή vegan τόσο μεγαλύτερα οφέλη υπάρχουν.