• Souldiet

Επαναφορά μετά τις διακοπές!Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε, οι διακοπές τελείωσαν και οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε ήδη πίσω στη καθημερινή μας ρουτίνα. Γραφείο, υποχρεώσεις, τρέξιμο, άγχος και συνεχής αναπόληση της ανεμελιάς και ελευθερίας των διακοπών μας. Μέσα σε όλα αυτά προσπαθούμε να επιστρέψουμε και στις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες. Το διατροφικό πρόγραμμα που είχαμε πριν τις διακοπές φαντάζει τώρα ακατόρθωτο. Γιατί όμως μας συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μια ομαλή προσαρμογή;


Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο κατά τη διάρκεια των διακοπών μας όλοι «χαλαρώσαμε» διατροφικά, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, και υπάρχει λόγος για αυτό! Οι διακοπές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στο μυαλό όλων με την έλλειψη αυστηρών κανόνων και την ελευθερία όσο αφορά την εργασία αλλά και τη διατροφή μας. Επιπλέον, τα φαγητό συνυπάρχει με την πλειονότητα των ευχάριστων, ανέμελων αναμνήσεων των διακοπών. Σου φαίνεται υπερβολικό; Και όμως! Θυμίσουμε απλά πως ένιωθες όλες αυτές τις μέρες που είχες έτοιμο πρωινό, όλες τις φορές που χαλάρωνες σε μια ταβέρνα απολαμβάνοντας μεζεδάκια με την παρέα σου, όλες τις βραδυνές βόλτες συνοδεία παγωτού και όλα τα κοκτέιλ που ήπιες γελώντας με την παρέα σου!


Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, το φαγητό έχει μια βαθιά σύνδεση με τις αναμνήσεις των διακοπών και τα συναισθήματα που μας δημιούργησαν. Γυρνώντας λοιπόν στην εμφανώς λιγότερο χαλαρή καθημερινότητά μας, είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε όλα όσα μας πρόσφεραν οι διακοπές. Πώς το κάνουμε αυτό; Με το φαγητό! Πολλαπλασιάζοντας τα ελεύθερα γεύματα και μη υγιεινά σνακ και αναβάλλοντας συνεχώς την έναρξη του διατροφικού μας πλάνου.


Αφού εξηγήσαμε τι μας συμβαίνει, ας δούμε τώρα τρόπους που μπορούμε να κάνουμε πιο ομαλή την προσαρμογή μας!


Είναι πού σημαντικό να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί. Αν κόψουμε απευθείας όλες τις διατροφικές απολαύσεις των διακοπών, θα βάλουμε τον οργανισμό μας σε μια κατάσταση στέρησης και θα του επιφέρουμε ένα μεγάλο σοκ, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή μας. Θες πολύ να απολαύσεις ένα παγωτό το απόγευμα; Φάτο χωρίς τύψεις, επιλέγοντας ένα απολαυστικό σορμπέ φρούτων και έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή το υπόλοιπο της μέρας. Θες πολύ μια σφολιάτα; Προτίμησε τη μίνι από την ολόκληρη εκδοχή της, και φρόντισε να περπατήσεις 20 λεπτά παραπάνω!


Επιπλέον, τα καθημερινά μας ψώνια μπορούν να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε ευκολότερα. Πήγαινε στο μανάβη ή στη λαϊκή της γειτονιάς σου και εφοδίασε το σπίτι σου με φρέσκες, υγιεινές επιλογές φρούτων και λαχανικών. Φρόντισε να μην έχεις στο σπίτι σου φαγητά και σνακ που θα σε βάλουν εύκολα σε πειρασμό! Έχεις λιγότερες πιθανότητες να φας παγωτό αργά το βράδυ εάν δεν υπάρχει στη κατάψυξή σου!


Σου λείπει η ευκολία των έτοιμων γευμάτων; Αφιερώνοντας πέντε λεπτά κάθε βράδυ, μπορείς εύκολα να έχεις ένα γευστικό και υγιεινό chia pudding bowl για πρωινό! Η προετοιμασία των γευμάτων σου μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα αν ψήσεις στο γκριλ λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη και μοιράζοντας το σε μπολ για όλη τη βδομάδα!


Αναψυκτικά, αλκοόλ και ζαχαρώδη ροφήματα μπορούν να αντικατασταθούν με –ναι σωστά το μαντέψατε- νερό! Αν το νερό δε σου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή, δοκίμασε να προσθέσεις φρούτα, πάγο και μυρωδικά όπως μέντα και δυόσμο, και σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη!


Τέλος, είναι σημαντικό να επανέλθεις στις υγιεινές διατροφικές σου συνήθειες όχι γιατί κάποιος στο επιβάλλει αλλά γιατί εσύ ο ίδιος νιώθεις έτοιμος και θες να το κάνεις! Αν νιώθεις ότι οι στόχοι και οι προτιμήσεις σου έχουν αλλάξει, ενημέρωσε το διατροφολόγο σου και μαζί θα βρείτε το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα για εσένα!