• Souldiet

Η σημασία της ενυδάτωσης: πέντε τιπ για ένα υγιές καλοκαίρι!Νιώθεις και εσύ ότι περίμενες όλο το χρόνο για το καλοκαίρι; Η μέρα μεγαλώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ήλιος λάμπει και εσύ ανυπομονείς για ατελείωτες ώρες στην παραλία, για πεζοπορίες και όλα όσα ονειρευόσουν το χειμώνα. Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή σε μια σημαντική πτυχή της υγείας σου την ενυδάτωση σου.


Όπως ίσως ξέρεις, το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό, καθιστώντας τη σωστή ενυδάτωση απολύτως απαραίτητη για τη συνολική μας υγεία. Το νερό βοηθά στη διατήρηση της πίεσης , ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, μετακινεί τα απόβλητα από το σώμα μας και βοηθά στην πέψη.


Με τις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις δραστηριότητες μας αυξάνεται η απώλεια νερού- κυρίως μέσω της εφίδρωσης- καθώς το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.


Σε περίπτωση που δεν εφοδιάσουμε το σώμα μας με αρκετό νερό ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, επέρχεται η αφυδάτωση. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι μυικές κράμπες, κούραση, υπερβολική δίψα, στεγνό στόμα, μείωση της όρεξης, ήπια δυσκοιλιότητα και ζαλάδες. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η αφυδάτωση επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα τη σκέψης και τη γνωστική λειτουργία.


Γνωρίζοντας πόσο απαραίτητη είναι η σωστή ενυδάτωση για την υγεία μας, είναι ώρα να σας δώσουμε πέντε εύκολα τιπ που θα σας βοηθήσουν να την πετύχετε!


1) Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα διαφέρει ανάλογα με το άτομο και την ένταση των δραστηριοτήτων του. Συνήθως 8 με 10 ποτήρια τη μέρα είναι η ελάχιστη ποσότητα για ένα υγιές άτομο.


2) Δώσε γεύση και άρωμα στο νερό σου. Ένα τιπ που το ακολουθώ πολύ συχνά όταν έχω καλεσμένους στο σπίτι, αλλά και κάθε μέρα, καθώς το νερό συνήθως μου φαίνεται αδιάφορο- όχι όμως αν είναι αρωματισμένο! Πίνεται πολύ ευχάριστα και το κυριότερο- έχει μηδέν θερμίδες, ενώ είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Ο πιο απλός και αγαπημένος μου συνδυασμός είναι lime-δυόσμος-τζίντζερ. Σε μια κανάτα ρίχνω μερικές ροδέλες lime (αφού το πλύνω) και μερικά φύλλα δυόσμου, τζίντζερ, αγγούρι, μούρα, μπόλικα παγάκια και παγωμένο νερό. Γεμίζω κάθε τόσο το ποτήρι μου με νερό και αυτό είναι όλο. Extra tip: μπορείτε να το απογειώσετε με λίγη μαστίχα!


3) Πιες νερό πριν φας. Όλοι μας νιώθουμε μια απογευματινή λιγούρα για σνακ. Πριν αρχίσει να ψάχνεις για σνακ, πιες ένα ποτήρι νερό! Μερικές φορές ο εγκέφαλός μας μπερδεύει την πείνα με τη δίψα, άρα την επόμενη φορά πιες πρώτα ένα ποτήρι νερό.


4) «Φάε» το νερό σου. Μέρος της ενυδάτωσης σου μπορεί να επέλθει μέσω της διατροφής. Υπάρχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα νερού όπως: αγγούρια, σέλερι, πιπεριές, σπανάκι, καρπούζι, κλπ.


5) Βάλε πρόγραμμα. Ακόμα και αν τωρα σου φαίνεται αδύνατον να καταναλώσεις 8 με 10 ποτήρια νερό τη μέρα, με ελάχιστο προγραμματισμό μπορεί αν γίνει παιχνιδάκι! Πιές ένα ποτήρι με το που ξυπνήσεις και μοίρασε τα υπόλοιπα μέσα στη μέρα σου (πριν, μετά, κατά τη διάρκεια, των γευμάτων και των δραστηριοτήτων σου).

Το νερό είναι το ελιξήριο της ζωής. Καθώς απολαυμβάνεις το καλοκαίρι σου φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό και να έχεις μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με υωηλή περικετικότητα νερού. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί!