• Souldiet

Προβιοτικά και πρεβιοτικά: γιατί χρειάζεσαι και τα δυο στη διατροφή σου.

Ενημερώθηκε: 20 Ιουλ 2018Εκτός και εάν δεν έχετε συνδεθεί στο διαδίκτυο ή δεν έχετε επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία δύο χρόνια, πιθανότατα έχετε ακούσει για τη σημασία της εξισορρόπησης των καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο.


Υπάρχουν πραγματικά δισεκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια μέσα στο σώμα σας. Αυτά τα βακτήρια αποτελούν το μικροβιοκοσμό σας, ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, ενισχύοντας την ανοσία σας, διατηρώντας ισορροπημένα τα επίπεδα των ορμονών σας και υποστηρίζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν και τα βακτήρια που συνθέτουν το μικροβιοκοσμό σας μπορούν να βρεθούν παντού μέσα και έξω από το σώμα σας, η πλειοψηφία ζει στο πεπτικό σας σύστημα - όπου βρίσκεται το 80% περίπου του συνολικού σας ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το έντερο και ειδικά τα καλά βακτήρια που ζουν εκεί, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία ολόκληρου του σώματός σας.


Από τη στιγμή που γεννιέσαι, τα καλά βακτήρια αποικίζουν στο έντερο σας, υποστηρίζοντας τα διάφορα συστήματα του σώματος. Αλλά όταν το οικοσύστημα του εντέρου διέρχεται από ασυνήθιστες αλλαγές - εξαιτίας του άγχους, των κακών συνηθειών διατροφής και του τρόπου ζωής, της ασθένειας, της χρήσης αντιβιοτικών και ασθενειών κλπ., είστε πιο ευαίσθητοι σε θέματα υγείας και ασθένειες. Αυτό συμβαίνει όταν η ισορροπία των καλών προς τα κακά βακτήρια ξεφύγει και αφού αφεθούν να αναπτυχθούν ασταμάτητα, τα κακά βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και ασθένεια σε όλο το σώμα, προκαλώντας τα πάντα από διαρροή στο έντερο έως ψωρίαση.


Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χλωρίδα του εντέρου θα πρέπει να αποτελείται από περίπου 85 τοις εκατό καλά βακτήρια και 15 τοις εκατό κακά ή ουδέτερα βακτήρια. Αλλά η διατήρηση αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας δεν είναι πάντα εύκολη και μερικές φορές χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια με τη μορφή συμπληρωμάτων. Το κλειδί για την καθιέρωση ενός υγιούς εντέρου και του πεπτικού συστήματος - και διατήρηση τους - είναι η κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που υποστηρίζουν την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να σας κρατά υγιή. Πρεβιοτικά, από την άλλη, είναι το καύσιμο που βοηθά τα καλά βακτήρια να ευδοκιμήσουν και να κρατήσουν τα κακά βακτήρια υπό έλεγχο.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ


Ο όρος προβιοτικά σημαίνει «για τη ζωή» στην ελληνική γλώσσα και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των Ηνωμένων Εθνών τα χαρακτήρισε ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν όφελος για την υγεία στον ξενιστή».


Τα οφέλη από τα προβιοτικά περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να υποστηρίζουν τα ανοσοποιητικά, πεπτικά και νευρολογικά συστήματά σας και βελτιώνουν επίσης την υγεία του δέρματος σας, αναγκάζουν τη μετακίνηση των κακών βακτηρίων, ζυμομυκήτων και μυκήτων στο έντερο και παράγουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12, βουτυρικού.


Ιστορικά, καταναλώσαμε πολλά προβιοτικά στη διατροφή μας. Οι πρόγονοί μας έφαγαν τρόφιμα από καλό έδαφος που φυσικά περιείχαν υψηλά επίπεδα ευεργετικών βακτηρίων και έφαγαν επίσης πολλά ζυμωμένα τρόφιμα (τουρσί) που είναι επίσης υψηλά σε προβιοτικά. Σήμερα, όμως, οι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετά προβιοτικά στην τακτική διατροφή τους, ή καταναλώνουν πάρα πολλά τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα ή γεμάτα αντιβιοτικά, ΓΤΟ και άλλα συστατικά που σκοτώνουν τα καλά βακτήρια στο σώμα σας.


Για να αντισταθμίσετε αυτά τα αποτελέσματα, μερικά από τα καλύτερα προβιοτικά τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν:


Κεφίρ (ένα παχύ ποτό τύπου γιαουρτιού που παράγεται παραδοσιακά από αγελαδινό γάλα)

Κεφίρ καρύδας (από γάλα καρύδας)

Γιαούρτι

Ακατέργαστο τυρί φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα, πρόβειο γάλα και αγελαδινό γάλα

Ζυμωμένα λαχανικά (τουρσί), όπως kimchi και ξινολάχανο

Kombucha

Μηλόξυδο


Λαμβάνοντας ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα από οργανισμούς με βάση το έδαφος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τα κατάλληλα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αλλά αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα καλά βακτήρια έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν, θα πρέπει να τους παράσχετε τα κατάλληλα καύσιμα.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΩΝ


Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος αδιάλυτων φυτικών ινών που τρέφει πραγματικά τα προβιοτικά. Ο πιο γνωστός τύπος ονομάζεται "ολιγοσακχαρίτες", και αυτή είναι μόνο μία ομάδα χημικών ενώσεων που απαντώνται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.


Όταν καταναλώνονται, οι πρεβιοτικές ενώσεις περνούν μέσα από το ανώτερο τμήμα της γαστρεντερικής οδού, επειδή το σώμα δεν μπορεί να τις διασπάσει. Στη συνέχεια μετακινούνται στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από την μικροχλωρίδα του εντέρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα προβιοτικά δρουν ως πηγές καυσίμων για τα θρεπτικά συστατικά του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καλών βακτηρίων που ζουν στο έντερο.


Η κατανάλωση πρεβιοτικών τροφών συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιβλαβών βακτηρίων και τοξινών που ζουν στην πεπτική σας οδό. Επιπλέον, όταν τα προβιοτικά στο έντερο σας μεταβολίζουν τις ενώσεις των πρεβιοτικών ινών ως πηγή επιβίωσης, παράγουν λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την υγεία της εντερικής επένδυσης και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ηλεκτρολυτών στο σώμα σας.


Μερικές από τις καλύτερες πηγές πρεβιοτικών περιλαμβάνουν:


Μη ώριμες μπανάνες

Σπαράγγια ακατέργαστα

Ωμό σκόρδο

Ωμά ή μαγειρεμένα κρεμμύδια

Ωμά πράσα

Αγκινάρες Ιερουσαλήμ

Ακατέργαστο μέλι

Ψύλλιο


Εν ολίγοις, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά συνεργάζονται για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σας συστήματος, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη γενική υγεία σας. Αυτά τα υγιή βακτήρια και οι πρεβιοτικές ίνες που τα τροφοδοτούν επιτρέπουν τη σωστή ισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που με τη σειρά τους βελτιώνει την υγεία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού σας συστήματος, ενώ παράλληλα μειώνει τη φλεγμονή, εξισορροπεί τις ορμόνες σας, βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματος σας να ανταποκρίνεται στο άγχος και μειώνοντας τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.