• Souldiet

Υπερκατανάλωση γλυκών, τι συμβαίνει στο σώμα μας;Μετά τις γιορτές αποφάσισα να κάνω το εξής γκάλοπ: “ποιο τρόφιμο υπερκαταναλώσατε τις γιορτές”. Η απάντηση ήταν σχεδόν ομόφωνη: Γλυκά, πολλά γλυκά ...Λίγο η χαλαρή διάθεση των γιορτών, λίγο το κλίμα, λίγο οι πειρασμοί που βρίσκονται παντού τριγύρω μας, είναι λες και τα πάντα συνωμοτούν ώστε να φάμε ένα ακόμα γλυκό! Οι γιορτές όμως πέρασαν, και ναι μεν απολαύσαμε τα γλυκά, ήρθε όμως η ώρα να μάθουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν υπερκαταναλώνουμε ζάχαρη αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σώμα μας να επανέλθει!


Οι επιπτώσεις των γλυκών ξεκινούν από το γεγονός ότι το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο ώστε να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη με τη μορφή φρουκτόζης, το σώμα μας τη μεταβολίζει απευθείας σε λίπος, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα στη υγεία μας.


Ενώ λοιπόν το σώμα μας μπορεί να μεταβολίσει με ασφάλεια έως και 6 κγ προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα, δεν μπορεί να διαχειριστεί εξίσου καλά την καθημερινή υπερποσότητα ζάχαρης που καταναλώσαμε στις γιορτές. Ας δούμε λοιπόν πώς αντιδρά το σώμα μας!


Εγκέφαλος: Η έκρηξη ντοπαμίνης που γίνεται στον εγκέφαλο μας κάνει να ζητάμε ξανά και ξανά αυτή την αίσθηση με αποτέλεσμα να ψάχνουμε την επόμενη γλυκιά μας δόση!

Διάθεση: Τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται απότομα και η ενέργεια μας. Όταν αυτό υποχωρήσει νιώθουμε πεσμένοι και ευερέθιστοι. Όσο πιο συχνά καταναλώνουμε ζάχαρη, τόσο πιο πολύ “πέφτουμε” λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή της.

Δόντια: Μπορεί να μη μας άρεσε να το ακούμε όταν ήμασταν παιδιά, αλλά τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα λατρεύουν τη ζάχαρη!

Αρθρώσεις: Μελέτες δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όσοι έχουν ήδη πόνους στις αρθρώσεις,καλό θα ήταν να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθώς αυξάνει τη φλεγμονή και συνεπώς τον πόνο.

Δέρμα: Άλλη μια επίπτωση της φλεγμονής, είναι η επιτάχυνσης της γήρανσης του δέρματος καθώς καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη με αποτέλεσμα να έχουμε ένα δέρμα με ρυτίδες και χαλάρωση.

Συκώτι: Η αφθονία ζάχαρης μπορεί να κάνει το συκώτι ανθεκτικό στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα το σώμα μας να μη μπορεί να ελέγξει την ποσότητα ζάχαρης στο αίμα. Αυτό εμποδίζει παράλληλα τη σωστή λειτουργία των νεφρών και του παγκρέατος.

Καρδιά: Μεγάλη ποσότητα ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά το κυκλοφορικό σύστημα και τις αρτηρίες μας, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

Βάρος: Δεν είναι σίγουρα πρώτη φορά που το ακούμε, όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε τόσο αυξάνονται και τα κιλά μας! Η ζάχαρη ξεγελά το σύστημα ελέγχου της πείνας, με αποτέλεσμα να μας κάνει να τρώμε πολύ περισσότερο.

Μεταβολισμός: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί ένα σύνολο συμπτωμάτων, γνωστά ως κλασικό μεταβολικό σύνδρομο. Αυτά περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, παχυσαρκία, μειωμένη καλή χοληστερόλη και αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξημένα τριγλυκερίδια και υψηλή αρτηριακή πίεση.


Όλα αυτά δε σας είπα φυσικά για να σας πανικοβάλλω αλλά για να σας ενημερώσω όσο το δυνατόν καλύτερα για το τι μας συμβαίνει, καθώς πέρα από την αύξηση βάρους, όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τόσο εύκολο να τα παρατηρήσουμε, με αποτέλεσμα να αγνοούμε την έκταση των επιπτώσεων! Αν και εσείς ξεφύγατε λίγο παραπάνω στα γλυκά αυτές τις γιορτές δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Το σώμα μας είναι πολύ ανθεκτικό και έχει μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι όταν επανέλθετε στο φυσιολογικό διατροφικό σας πρόγραμμα, θα δείτε γρήγορα τα αποτελέσματα και θα νιώσετε καλύτερα! Πολύ σημαντικό τις πρώτες μέρες επαναφοράς να καταναλώνουμε πολύ νερό, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη!


Και αν κάτι μας έμαθε αυτή η υπερκατανάλωση είναι ότι ίσως ξεφύγαμε λίγο παραπάνω γιατί όλο τον υπόλοιπο καιρό είμαστε πολύ προσεκτικοί, και ίσως κάτι να μας έλλειπε παραπάνω. Ας ενσωματώσουμε λοιπόν δυο κομμάτια μαύρη σοκολάτα μερικές φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μη νιώθουμε ότι έχουμε στερηθεί κάτι.